Webdesign & Webhosting :: Thomassen ICT
Home   Rieten dak   Brandbestrijding

Brandbestrijding op natuurlijke manier.

In 2005 is er een product op de markt gekomen dat aan de strenge eisen van de nieuwe brandnormen ten aanzien van vliegvuur neergelegd in het Bouwbesluit en de Model-Bouwverordening voor de Nederlandse Gemeenten voldoet. Het is een blusinstallatie die bij een beginnend vuur zorgt voor een film van water op het rietendak waardoor een eventuele rietendak brand in de kiem wordt gesmoord. Dit systeem heeft als voordeel dat er alleen met water gewerkt wordt.

De uitvoering.
De blusinstallatie bestaat uit een leidingstelsel waarmee bluswater onder druk naar de sproeikoppen wordt gevoerd. Detectie vind automatisch plaats middels vlamdetectoren. Deze zijn dermate gevoelig dat een vlam ter grootte van een aansteker op 7 meter wordt opgemerkt. Besturing geschiedt door en minicomputer, een zogenaamde Programmable Logic Controller (PLC).

Op het moment dat de vlamdetector een vlam ontdekt schakelt de PLC automatisch de waterklep van het betreffende deel van het rietendak open. Gelijktijdig volgt er een akoestisch en optisch signaal. Binnen enkele seconden na ontdekking van de vlam door een detector bereikt het water de sproeikoppen. Deze vernevelen het water net onder de nokvorsten waardoor er een film van stromend water op het dak ontstaat.

De vlam wordt binnen een paar minuten gedoofd. Hierna gaat de voedingsklep dicht en wordt het systeem ontwaterd. Het systeem herstart zichzelf automatisch, maar er blijft melding aanwezig op het display zodat u als klant weet dat het systeem heeft gewerkt. Na controle en reset door de installateur keert het systeem weer in de beginstand terug.